• Vertrouwenscontactpersoon

  Samen gaan we voor een veilig sportklimaat! 
  Samen sporten is gezond, maar vooral ook hartstikke leuk. Om plezier te beleven aan het sporten is het belangrijk dat iedereen dit kan doen in een veilige omgeving waar je jezelf fijn voelt. Het gedrag van sporters, ouders, trainers en coaches is bepalend voor de sfeer binnen een sportvereniging. Samen zijn we verantwoordelijk voor een veilige omgeving op het veld en in de vereniging en we vragen iedereen om hieraan mee te werken. Want met plezier voetballen en korfballen gunnen wij iedereen! 

  Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
   

  SC DIOSA heeft een vertrouwenscontactpersoon (VCP). De vertrouwenscontactpersoon werkt samen met iedereen binnen de vereniging om veilig en vooral met veel plezier te kunnen voetballen en korfballen, om zo een veilige sportomgeving te creëren. Bijvoorbeeld het voorkomen van pesten, bedreiging, discriminatie, seksuele intimidatie, of wat voor jou valt onder ongewenst, ongepast gedrag. Of denk aan joelende en roepende ouders aan de kant van het veld. Liever zien we ouders die kinderen toejuichen en daardoor kinderen het gevoel geven dat ze fijn en veilig kunnen spelen.  

  De VCP is het eerste aanspreekpunt voor iedereen binnen de vereniging die denkt dat er sprake is van ongewenst, ongepast gedrag. De VCP is onafhankelijk en geen bestuurslid.  
  Omdat onze jeugd voetbalt onder de vlag SJO DIOSA-Niftrik hebben Myrna Kuijpers en Lisa Derks (VCP namens V.V. Niftrik) de samenwerking opgezocht. 

  Vertrouwenscontactpersoon bij sc DIOSA: Myrna Kuijpers 

  “Mijn naam is Myrna Kuijpers. Ik ben zelf begonnen met korfballen bij sc DIOSA in de F en ik korfbal nog steeds met veel plezier. Ik ben daarnaast werkzaam als orthopedagoog binnen het onderwijs.  

  Ik vind het erg belangrijk dat het voor alle leden van sc DIOSA leuk is om te sporten. Als vertrouwenscontactpersoon (VCP) van sc DIOSA ben ik er om er samen met het bestuur voor te zorgen dat iedereen zich veilig en prettig voelt binnen de vereniging. De vertrouwenscontactpersoon is er voor iedereen die met de vereniging te maken heeft, dus niet alleen leden, maar bijvoorbeeld ook ouders, toeschouwers, trainers en vrijwilligers. Voor de jeugdleden van SJO DIOSA/Niftrik werk ik daarvoor samen met Lisa Derks, de VCP van vv Niftrik.  

  Om te zorgen voor een veilige en prettige sfeer binnen de vereniging probeer ik eraan bij te dragen dat er geen grensoverschrijdend gedrag voorkomt. Omdat niet alles te voorkomen is, kan je ook bij mij terecht wanneer er toch sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Dit kan voor al het gedrag waardoor jij je niet prettig voelt (zoals discriminatie, pesten of seksueel ongewenst gedrag) en waarvan je het misschien moeilijk vindt om over te praten.   

  Als vertrouwenscontactpersoon zal ik naar je verhaal luisteren en samen met jou kijken wat we kunnen doen om het op te lossen of wie jou zou kunnen helpen.  Ik zal jouw verhaal vertrouwelijk behandelen, zonder overleg of jouw toestemming betrekken we er geen andere mensen bij. Ik zal wel contact opnemen met het bestuur. Dit kan, als jij dat wil, anoniem.” 

  Wanneer je contact met mij wilt opnemen kan dat via:  

  E-mail vcp@scdiosa.nl 

  Telefoon 06-22009838 

  Je mag natuurlijk ook altijd naar me toekomen bij DIOSA!  

  Wanneer je het fijner vindt om met iemand van buitenaf te praten kun je contact opnemen met het Vertrouwenspunt sport van NOC*NSF. In dit filmpje zie je wat zij doen: https://www.youtube.com/watch?v=bT9FQi9TAwE&feature=youtu.be 

  Contact opnemen kan op maandag t/m vrijdag van 08.30 – 17.30u op 0900-2025590 of via een mail naar centrumveiligesport@nocnsf.nl.  
  Het kan ook volledig anoniem via www.speakupfeedback.eu/web/vertrouwenspuntsport.